Wat is candida albicans?

by | nov 29, 2022 | 0 comments

Candida albicans

Candida albicans is een kern van ieder menselijk lichaam, van de natuur in de darmen verdwenen.

Door een zwak lichaam, een onevenwichtige darmflora of overmatige consumptie van suikers en alcohol kan deze gist tot een schimmel gaan muteren.

Wanneer deze schimmel woekert in het spijsverteringskanaal, de bloedbaan gaat bereiken en zich gaat verspreiden door het hele lichaam dat je over candiasis spreekt.

Op de huid, in de slijmvliezen, in de vagina en in het maagdarmkanaal. Normaal gesproken leeft de Candida hier in kleine hoeveelheden, maar onder bepaalde omstandigheden kan de Candida in een voor ons belastbare vorm worden opgenomen.

onderbuik

Deze belastbare vorm is moeilijk door het afweersysteem te vernietigen en kan zich door het lichaam verspreiden en ernstige klachten geven.

De klachten die tijdelijk van aard kunnen zijn: buikpijn, winderigheid, obstipatie afgewisseld met diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, angsten, schommelingen van de bloedsuikerspiegel, nare geur uit de mond, depressiviteit, secundaire etc.

Opvallend is dat er slechts een situatie van klachten is bij vochtig weer of vocht, schimmelige plaatsen en na consumptie van suikerrijk of schimmel houdend voedsel.

stijgende suikers en gistrijke voedingsmiddelen

Suikers en gistrijke voedingsmiddelen stimuleren de groei van Candida en dienen zoveel mogelijk te worden. Op de volgende pagina’s treft u een uitgewerkt voedingsadvies aan. Daarnaast is de heropbouw van de bacterie-evenwicht in de darmen van essentieel belang, en dient u alert te zijn op overgevoeligheidsreacties op psychisch.

Naast de voedingsmaatregelen is het belangrijk dagelijks frisse lucht binnen te krijgen en te zorgen voor voldoende lichaamsactiviteit. Bovendien is het beter geen explosieve sporten te beoefenen, maar bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen. Verder zo veel mogelijk bevochtigende schimmelrijke ruimten, zoals kelders en badhokjes en een goede hygiëne garanderen.

 Aanvullende maatregelen:

Om de schimmel te voorkomen is een vloeibare vorm van grapefruitextract die zeer sterk aanbevolen kan worden. Grapefruitzaadextract is een sterk natuurlijk antibioticum dat met naam goed werkt tegen schimmels die in het spijsverteringskanaal zitten, zoals bij candida.

Bij een vaginale candida kun je elke dag cranberrysap drinken of een cranberry- of d-mannose-supplement gebruiken.
De besjes van cranberry bevatten vitamine C de bekende proanthocyaniden, die ervoor zorgen dat bacteriën niet aan de blaas kunnen hechten.

Als voedingsvezel wordt gebruik gemaakt van de psylliumvezels. Dit is een bron van opgeloste vezels en verbetert en versnelt de darmperistaltiek waardoor de overmatige candida-bacterie het lichaam kan verlaten.

 Eigenschappen van probiotica

  • Vermindering van diarreeklachten
  • Het voorkomen van obstipatie
  • Het herstel van de darmflora
  • Preventie van Candida-infectie

Herstellende werking van de darmflora na een antibioticumkuur.

Voedingsmiddelen die kunnen worden verkregen door candida

Broodmaaltijden

* Ongerezen, ongezoet brood (zuurdesem), volkoren knäckebröd (zonder gist), roggebrood en rijstwafels

* Ongezoete muesli zonder gedroogde vruchten

* Reformmargarine en roomboter

* Verse vleeswaren (bijv. gebakken kipfilet of rosbief), gebakken tofu, noten- en sesampasta, ei (vers), tomaat, komkommer, etc., 100% fruitjam (met mate), kokos

* Biogardedrank naturel

* Vers fruit (maar geen druiven, peren, bananen of meloenen)

* Verse groente(salade)

Warme maaltijd

* Scharrelvlees (biologisch dynamisch): rund- en lamsvlees, geite- en schapenvlees, wild, kip, kalkoen, gevogelte,

* Alle verse vissoorten (tenzij gepaneerd), week-, schaal- en schelpdieren

* Tahoe

* Verse eieren

* Noten en zaden (bijvoorbeeld hazel-, wal-, cashew- of pecannoten, sesam- of lijnzaad, zonnebloempitten)

* Peulvruchten, met mate

* Volle granen, zoals zilvervliesrijst, gerst, gierst, haver, quinoa en volkoren deegwaren (macaroni, spaghetti)

* Aardappelen, met maat

* Vers en diepvriesgroen zonder toevoegingen. Verse kruiden en knoflook

* Reformmargarine zonder melkbestanddelen, boter, koudgeperste oliën (zonnebloem-, saffloer-, maiskiem- en olijfolie), crème fraiche, zure room en slagroom

* Tomatenpuree, sap.

Dranken

* Granen- en cichoreikoffie (Pacha, Bambu, Caro), kruiden- en groene thee, mineraalwater zonder koolzuur, Biogarde drink naturel zonder suiker, groente- of tomatensap

Tussendoortjes

* Reformkoeken zonder suiker, rijstwafels (zoetstof als sacharine, aspartaam, met mate)

* Ongebrande noten

* Maischips, taco’s of tortilla’s

* Popcorn zonder suiker

* Vers fruit (maar geen druiven of bananen)

Voedingsmiddelen af ​​te raden bij candida

Broodmaaltijden

* “Gewoon” brood, beschuit, ontbijtkoek en andere bakkerijproducten met gist en/of suiker

* “Gewone” margarine en halvarine

* Alle behandelde en gerookte vleeswaren en worstsoorten

* Alle kaassoorten

* Zoet broodbeleg (ook geen pindakaas en diabetes producten)

* Marmite en tartex

* Zuivelprodukten, zoals (karne)melk, yoghurt met vruchten, suiker en chemische toevoegingen, vla en ijs

* Zoet fruit, zoals druiven, peren, bananen en meloenen en gedroogd fruit. Gedurende de eerste maand is helemaal geen fruit toegestaan

Warme maaltijd

* Gerookte vis en gevogelte, bewerkt vlees (zoals hotdogs, corned beef, worst en kroketten), kalfs- en varkensvlees

* Visconserven

* Tempeh

* Pinda’s en pistachenoten

* Witmeelproducten (zoals witte rijst, macaroni en spaghetti) Andere geraffineerde zetmeelproducten, zoals gebak, koek, pannenkoeken, maïzena, tarwebloem

* Diepvries en blikgroente met toevoegingen als suiker, sausjes (à la crème), bloem of kaas

* Paddenstoelen, zuurkool, taugé

* Geraffineerde oliën, bak- en braadproducten, margarines

* Kant en klaar producten/maaltijden, augurken, zilveruitjes, azijn, mosterd, mayonaise, tomatenketchup, ketjap, maggi, sambal, olijven, bouillonpoeders en -blokjes

Dranken

* (Oplos)koffie, “gewone” thee, frisdranken, vruchtensappen, (karne)melk, alcoholische dranken, cider

Tussendoortjes

* Alle producten, waarin suiker (ook riet- of druivensuiker), honing, fructose, sorbitol, melasse, maïsstroop, gerstemout verwerkt is

* Gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, dadels en vijgen), olijven, pinda’s en pistachenoten

0 Comments

Geef een reactie