Ruwe handen

by | mrt 28, 2022

Ruwe handen, wat zijn de adviezen?

Ruwe handen, vooral op de handen en voeten, zijn vaak het resultaat van extreme droogheid en een opeenhoping van dode huidcellen1De droogheid op de handen kan ontstaan door de aanwezigheid van minder talgklieren  of de blootstelling aan een aantal zware omgevingsfactoren (veel contact met water, chemicaliën, extreme weersomstandigheden, wrijving, zon, etc.)1Bepaalde huidaandoeningen kunnen ook weer leiden tot een ruwe huid1.

creme op hand smeren bij ruwe handen

Hier zijn enkele adviezen om ruwe handen te voorkomen en te behandelen:

 1. Scrubben met olijfolie en suiker: Schenk in uw handpalm wat (olijf)olie en voeg daar een flinke schep suiker of zout aan toe. En dan lekker door je handen wrijven/scrubben. Daarna je handen wassen. En de handen voelen weer heerlijk zacht aan2.
 2. Minder droge handen met olijfolie: Masseer je handen met (olijf)olie. Ze zullen al snel zacht aan gaan voelen. Houdt dit een dik weekje vol 2x per dag en je zal al snel resultaat zien2.
 3. Droge handen insmeren met een hydraterende crème: Je moet jouw droge handen geleidelijk insmeren met Ambachtscrème of een andere hydraterende crème, handschoenen aantrekken en gaan slapen, de volgende ochtend heb je erge zachte handen ³

 

Als deze middeltjes niet werken, dan is medisch advies noodzakelijk omdat dan mogelijk sprake is van een onderliggende (huid)ziekte die een professionele medische behandeling vereist1.

 1. Mens en gezondheid.infonu.nl
 2. Omaweetraad.nl
 3. Ambachtscreme.nl

Oorzaken van ruwe en droge handen

Er zijn verschillende oorzaken van droge handen:

 1. Weer: Tijdens de koude herfst- en wintermaanden, is het normaal dat je huid droog wordt. Guur weer, vooral koud weer zonder veel vocht in de lucht, kan ervoor zorgen dat je handen uitdrogen1.
 2. Werkomstandigheden: Mensen met werk waarbij ze vaak met hun handen in het water zitten, lopen meer kans op droge handen1.
 3. Chemicaliën: Mensen die regelmatig gebruik maken van chemische-gebaseerde huishoudelijke schoonmaakmiddelen, of chemische hand crèmes, hebben vaak ernstige schrale handen. Deze chemicaliën beroven de huid van zijn vocht en beschadigen de buitenste laag, waardoor de huid gevoelig wordt voor allerlei problemen2.
 4. Zeep: Ouderwetse zeep droogt de huid uit. Vermijd formules, die synthetische geurstoffen, conserveermiddelen en sulfaten, bevatten2.
 5. Interne factoren: Een onevenwichtig dieet waarbij onvoldoende vocht tot je word genomen en het gebruik van nicotine en alcohol in combinatie met stress kan ervoor zorgen dat het verouderingsproces van je handen wordt bevorderd.3
 6. Medische aandoeningen Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals acnebehandelingen kunnen schadelijke uitdroging van de huid veroorzaken, inclusief de handen.³1. Mens en gezondheid.info.nu
  2. Ayuhuid.nl
  3. Ambachtscreme.nl

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van droge handen afhangt van de onderliggende oorzaak. Als de droogheid aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Facebook Reacties

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

0 Comments

Anderen vinden dit leuk