Droge handen behandelen en voorkomen

by | sep 14, 2022 | 0 comments

Droge handen komen in het najaar en de winter het meeste voor. Droge handen kunnen moeilijk zijn wanneer er ook kloofjes ontstaan.

In de meeste gevallen worden droge handen veroorzaakt door omgevingsfactoren. Het klimaat kan bijvoorbeeld droge handen veroorzaken, maar ook regelmatig handen wassen, chemische en reinigingsmiddelen en bepaalde medische aandoeningen kunnen ook van toepassing zijn waardoor de huid van uw handen uitdrogen.

droge handen behandelen

droge handen behandelen

Dat gezegd hebbende zijn er verschillende mogelijkheden om een ​​droge, gevoelige huid gehydrateerd te houden, de oorzaak te begrijpen. Lees meer over remedies bij droge handen en manieren om het te voorkomen en waardoor de droogheid in de eerste plaats wordt veroorzaakt.

8 belangrijke tips voor droge handen

Probeer enkele van de volgende belangrijke tips om droge handen te repareren:

 1. Hydrateren
  Wanneer je handen voldoende zijn gehydrateerd is de kans op minimaal uitdrogen. Kies een vochtinbrengende crème met voldoende herstellende bestanddelen die de huid weer in conditie brengt.
 2. Draag handschoenen

Wanneer uw handen regelmatig met water in contact komen, zoals tijdens het afwassen, overweeg dan om een ​​paar handschoenen te dragen. Handschoenen helpen voorkomen dat het water je huid ontdoet van zijn natuurlijke vetlaag.

 1. Minder stress

Het klinkt misschien raar, maar er kan een klein verband zijn tussen stress en eczeem. Dus als je merkt dat je handen rood zijn en raken door een droge huid veroorzaakt door eczeem, neem dan wat tijd voor zelfzorg om stress te verminderen.

Spanning

 1. Overweeg medicatie

Wanneer u ernstig eczeem heeft, kunnen medicijnen nodig zijn om uw huid de kans te geven te herstellen. Uw arts kan steroïden voorschrijven die u op uw huid kunt aanbrengen of zelfs een antibioticum dat u via de mond zou innemen. U kunt ook kiezen voor Aloë Vera als natuurlijk alternatief.
Ook het gebruik van een probiotica kuur in samenwerking met een grapefruitextract kan hetzelfde effect geven.

 1. Vraag uw arts naar de mogelijkheden van UV-lichttherapie

In sommige gevallen van ernstige huidaandoeningen waaronder psoriasis kan ultraviolette therapie de huid ook helpen te genezen. U moet echter met uw arts overleggen voordat u een vorm van UV-therapie probeert.

 1. Behandel de huid ook voor het slapen gaan

Een van de beste remedies voor droge handen is om ze voor het slapen gaan in te smeren met een vochtinbrengende crème, zoals ambachtscrème . Je hoeft niet je handen te bedekken met een paar handschoenen omdat deze crème van de natuur snel in de huid trekt. De volgende dag na het ontwaken zullen uw handen zachter worden.

 1. Vraag naar receptcrème

Voor een zeer droge en schilferige huid kan uw arts een speciale lotion aanbevelen die melkzuur of ureum bevat. Deze ingrediënten kunnen helpen bij de behandeling van een   droge en schilferende huid.

 1. Breng hydrocortisoncrème aan

In sommige gevallen kan een droge huid verergeren tot een aandoening die dermatitis wordt genoemd, waarbij de huid ontstoken, rood en een infectie wordt. In deze gevallen kan een lotion met hydrocortison het nuttigst zijn.

Hoe droge handen te voorkomen?

Wanneer je droge handen worden veroorzaakt door je werkomstandigheden, overweeg dan om een ​​​​kleine tube crème bij je te hebben, zodat je de hele dag opnieuw een vochtinbrengende crème kunt aanbrengen. Zoek naar producten die ingrediënten omvatten zoals:

 • Aloë Vera
 • Teunisbloemolie
 • Echinacea
 • Vitamine E

Wanneer je regelmatig op je werkplek je handen moet wassen, zoals een werkplaats, ziekenhuis of restaurant, overleg dan met je manager over de mogelijkheid om een ​​voordeel crème verpakking te bestellen. Als ze al bestaan, maak er dan goed gebruik van.

“Last but not least” ook overmatige hitte, zoals het gebruik van handdrogers. Net als koude omstandigheden kunnen de huid verder uitdrogen.

Oorzaken van droge handen

Het weer

Tijdens de koudere wintermaanden is het zeker dat uw huid droog wordt. Klimaatveranderingen, vooral koud weer zonder veel vocht in de lucht, kunnen ervoor zorgen dat de handen sneller uitdrogen.

Arbeidsomstandigheden

Werkomstandigheden kunnen ook droge handen veroorzaken. Mensen met banen die uitgebreide handen wassen, zoals verpleegkundigen, artsen of leraren, kunnen droge handen nauwelijks meer voorkomen. Fabrieksarbeiders, monteurs, bouwvakkers of kappers kunnen routinematig worden gebonden aan chemicaliën of andere agressieve irriterende stoffen. Daardoor is de kans dat droge handen vele malen groter worden.

Medische omstandigheden

Er zijn medische aandoeningen die kunnen leiden tot droge handen of het risico om vaker droge handen te krijgen. Personen met auto-immuunziekten, zoals diabetes of lupus, kunnen bijvoorbeeld de bloedcirculatie naar de handen hebben verlaagd. Hierdoor raken hun handen beter bereikt raken

Tips bij droge handen

Tips bij droge handen

 

Wanneer neem ik contact op met mijn huisarts?

Wanneer uw (extreme) droge handen worden veroorzaakt door eczeem of een andere huidaandoening, kunnen er complicaties optreden zoals een infectie of zelfs misvormde vingernagels.

Bepaalde symptomen kunnen wijzen op een ernstig probleem. Waaronder:

 • huidverkleuring
 • bloeden
 • extreme roodheid
 • drainage van geopende delen van de huid
 • deel

Wanneer uw droge handen niet verbeteren met thuisbehandelingen of als u een van de bovenstaande symptomen heeft, moet u hulp zoeken bij een medisch specialist.

Waar komt het eigenlijk allemaal op neer.

In de meeste gevallen zijn droge handen een normaal onderdeel van het leven. Ze zijn vaak een eenvoudig te behandelen met een goede hydraterende (vochtinbrengende) crème . Als blijkt dat uw droge handen niet verbeteren met huismiddeltjes of als u andere symptomen vertoont, zoals bloedingen of infecties, dan is medische hulp zeker aan te raden.

 

0 Comments

Geef een reactie

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial