De 7 beste vitamines en supplementen voor de huid

7 beste vitamines en supplementen voor de droge huid

Een droge huid kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder uitdroging, veroudering, seizoenveranderingen, allergieën en tekorten aan micronutriënten (1.bron informatie).

Afhankelijk van de oorzaak van uw droge huid, kunnen verschillende behandelingen, waaronder  zalven en vocht inbrengende crèmes, worden gebruikt om het vochtgehalte van de huid te verhogen.

Bovendien kunnen veranderingen in levensstijl, zoals meer water drinken en het innemen van bepaalde supplementen, de conditie van droge huid verbeteren.

7 vitamines en supplementen die inzetbaar zijn voor de droge huid.

  1. Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor veel aspecten, waaronder de gezondheid van uw huid.

Keratinocyten zijn huidcellen die het grootste deel van de buitenste laag van de huid vormen, ook wel de epidermis (opperhuid) genoemd.

Keratinocyten zijn de enige cellen in uw lichaam die vitamine D kunnen vormen uit  voorloper 7-dehydrocholesterol (7-DHC) en deze kunnen omzetten in een bepaalde vorm die uw lichaam kan gebruiken ( 2. bron informatie ).

Vitamine D speelt een bijzondere rol bij de huid barrière en de groei van huidcellen, evenals bij het in stand houden van het immuunsysteem van de huid, dat fungeert als een eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers en schadelijke ziekten. ( bron 2 ).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lage bloedspiegels van vitamine D geassocieerd zijn met huidaandoeningen, waaronder eczeem en psoriasis – die beide een droge (extreme) huid kunnen veroorzaken (bron 2 ).

Bovendien is aangetoond dat vitamine D-suppletie de symptomen van huidaandoeningen die een droge, jeukende huid veroorzaken, waaronder eczeem , aanzienlijk verbetert (bron 3 ).

Bovendien heeft onderzoek een verband aangetoond tussen vitamine D en hydratatie van de huid.

Uit een onderzoek onder 83 vrouwen bleek dat degenen met een laag vitamine D-gehalte een lagere gemiddelde hydratatie van de huid hadden dan deelnemers met een normaal vitamine D-gehalte, en naarmate het vitamine D-gehalte in het bloed toenam, nam het vochtgehalte van de huid ook toe.(bron 4).

Een andere klein onderzoek van 12 weken durende studie onder 50 vrouwen vond dat dagelijkse behandeling met een voedingssupplement met 600 IE vitamine D leidde tot significante verbeteringen in de hydratatie van de huid.

Het supplement bevatte echter een combinatie van ingrediënten, dus het blijft onduidelijk of behandeling met alleen vitamine D even positieve resultaten zou hebben geleid (bron 5).

Een groot deel van de bevolking heeft een vitamine D tekort , en aangezien deze voedingsstof essentieel is voor de hydratatie van de huid, kan vitamine D suppletie de droge huid helpen bestrijden (bron 6).

Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat u het gebruik van vitamine D-supplementen bespreekt met uw zorgverlener en zoek naar producten die door derden zijn getest om een goede kwaliteit te waarborgen.

2. Vitamine C

Vitamine C werkt als een krachtige, huid beschermende antioxidant en is nodig voor de productie van collageen, waardoor het een belangrijke voedingsstof is voor de gezondheid van de huid (bron 7).

In feite bevat de huid zeer hoge levels van vitamine C , waarbij sommige onderzoeken concentraties tonen tot 64 mg vitamine C per 100 gram van de epidermale huidlaag( opperhuid) . (bron 7).

Het is geen verrassing dat onderzoeken hebben aangetoond dat het stimuleren van vitamine C via vitamine C door middel van supplementen vele elementen van de gezondheid van de huid kan verbeteren, waaronder de hydratatie van de huid.

Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat vitamine C de functie van de  huid barrière kan verbeteren en vochtverlies kan helpen verminderen, wat een droge huid kan helpen te voorkomen (bron 7).

Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat vitamine C, indien gebruikt in combinatie met andere voedingsstoffen, kan helpen om het vochtgehalte van de huid te verbeteren.

Een onderzoek van 6 maanden onder 47 mannen toonde aan dat het nemen van een supplement dat 54 mg vitamine C bevatte, evenals zee- eiwitten en een combinatie van andere voedingsstoffen, de hydratatie van de huid aanzienlijk verbeterde in vergelijking met de placebogroep (bron 8).

Andere onderzoeken bij vrouwen hebben vergelijkbare resultaten laten zien.

Uit een onderzoek onder 152 vrouwen bleek dat deelnemers die een supplement namen met 54 mg vitamine C , evenals zink en zee-eiwit, de ruw en schraalheid van de huid significant verminderden in vergelijking met de placebogroep (bron 9).

In de meeste beschikbare onderzoeken naar de effecten van vitamine C op een droge huid, wordt vitamine C echter gecombineerd met andere voedingsstoffen, waardoor het onmogelijk is om aan te geven of de voedingsstof hetzelfde effect zou hebben als ze alleen zouden worden gebruikt.

Bovendien worden veel van de onderzoeken gefinancierd door de farmaceutische bedrijven die het onderzochte product vervaardigen, wat de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.

Hoe dan ook, volgens het meest recente onderzoek, kan het nemen van een vitamine C supplement de algehele gezondheid van de huid verbeteren en een droge huid helpen bestrijden.

Zoals bij elk nieuw supplement, kunt u bij uw drogist, specialist of huisarts advies vragen voordat je vitamine C-supplementen aan je dieet toevoegt.

3. Visolie

Visolie staat bekend om zijn eigenschappen die de gezondheid van de huid bevorderen.

Het bevat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA), twee essentiële vetzuren die krachtige ontstekingsremmende en helende eigenschappen hebben en waarvan is aangetoond dat ze de huid op veel manieren ten goede komen (bron 10).

Visoliesupplementen kunnen het vochtgehalte en de vetzuur barrière van de huid verbeteren, waardoor de hydratatie behouden blijft.

Een 90 dagen durende studie bij ratten met een door aceton geïnduceerde droge huid wees uit dat hoge doses orale visoliesupplementen de hydratatie van de huid aanzienlijk verhoogden, het vochtverlies verminderden en de reactieve jeukende huid die gepaard ging met een droge huid verminderden, in vergelijking met ratten die geen visolie slikten (bron 11).

In feite merkte de studie op dat de visoliegroep na 60 dagen behandeling een toename van 30 procent in huidvochtigheid ervoer.

Bovendien blijkt uit onderzoek uit dat dagelijkse behandeling met visoliedosis variërend van 1 tot 14 gram EPA en 0 tot 9 gram DHA gedurende 6 weken tot 6 maanden de symptomen van psoriasis , een inflammatoire huidziekte, chronische, verbeterde, waaronder schilfering of droge, gebarsten huid verminderde. (bron 12).

Van visolie is ook aangetoond dat het de huidontsteking vermindert en de huid beschermt tegen beschadiging door de zon, waardoor het een zeer huidvriendelijk supplement is.

Er zijn veel geweldige, gecertificeerde visolieproducten beschikbaar

Andere supplementen om een droge huid te behandelen

Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen, hebben onderzoeken aangetoond dat suppletie met verschillende andere verbindingen een effectieve manier kan zijn om het vochtgehalte van de huid te bevorderen.

4. Probiotica

Eén studie toonde aan dat suppletie met  Lactobacillus plantarum- bacteriën aan ratten en mensen de huidbarrièrefunctie en huidhydratatie na 8 weken verbeterde. Er is echter meer onderzoek nodig (bron 13).

5. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur wordt vaak ingezet om het vochtgehalte van de huid te verbeteren, maar een recente studie toont aan dat het gebruik van deze verbinding in combinatie met andere voedingsstoffen de  hydratatie van de huid aanzienlijk kan verhogen (bron 14).

6. Aloë Vera

Een studie bij 64 vrouwen wees uit dat suppletie met vetzuren geëxtraheerd uit aloë vera gedurende 12 weken de elasticiteit en hydratatie van de huid signifant verbeterde, in vergelijking met een placebo ( bron 15 ).

7. Ceramiden

Ceramiden zijn vetmoleculen die belangrijke componenten zijn van een gezonde huid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ceramidesupplementen de het vochtgehalte van de huid kan verhogen, wat kan helpen bij de behandeling van een droge huid (bron 16) en (bron 17)

Sommige onderzoeken suggereren dat de hierboven genoemde supplementen de hydratatie en conditie van de huid kunnen helpen verbeteren en een droge huid kunnen behandelen.

Er is echter meer onderzoek nodig voordat deze verbindingen kunnen worden aanbevolen als effectieve manieren om de droge huid op een natuurlijke wijze in conditie te brengen.

3 bronnen:

bron 1 droge huid: overzicht (nd)

bron 2 Eczeemvriendelijke moisturizer: hoe te selecteren.(nd)

bron 3 Tien huidverzorgingsgewoonten die acne kunnen verergeren.(nd)

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial