Schouderpijn

by | sep 22, 2022 | 0 comments

Schouderproblemen zijn spier, pees en gewrichtsklachten die regelmatig voorkomen.

 

Schouders zijn in feite verschillende gewrichten die worden gecombineerd met pezen en spieren om een ​​breed bewegingsbereik in de arm mogelijk te maken.

Beweeglijkheid heeft echter zijn prijs en kan leiden tot toenemende problemen met instabiliteit in uw schouder, met pijn tot gevolg. U kunt alleen pijn voelen als u uw schouder beweegt, of de hele dag irritatie verneemt. De pijn kan tijdelijk zijn of aanhouden en medische diagnose en behandeling vereisen.

Anatomie

Je schouder bestaat uit drie botten: je bovenarmbeen, je schouderblad  en je sleutelbeen.

De kop van je bovenarmbeen past precies in een afgeronde holte in je schouderblad.  Een combinatie van spieren en pezen zijn verantwoordelijk om je bovenarmbeen gecentreerd in je schouderkom te houden. Deze weefsels bedekken de kop van je bovenarmbeen en bevestigen het aan je schouderblad.

Oorzaken van schouderpijn

Je kunt schouderproblemen in vier categorieën plaatsen, namelijk:

  • Peesontsteking
  • Instabiliteit
  • Botbreuk
  • Artritis

Minder voorkomende oorzaken van schouderpijn zijn zenuw gerelateerde problemen, tumoren en infecties.

Bursitis


Een bursitis is een ontsteking van je slijmbeurs.( slijmbeursontsteking).

Slijmbeurs is als het ware een soort stootkussentje op kwetsbare plekken bij een gewricht.

Overbelasting of regelmatig dezelfde bewegingen maken kan leiden tot een slijmbeursontsteking.
Bursitis kan ook veroorzaakt worden door één of andere reumatische aandoening, waarbij een infectie vaak de oorzaak is.

Tips bij een bursitis

In het alternatieve circuit wordt regelmatig het kruid Duivelsklauw of een uitgebreid Kurkuma preparaat ingezet om de ontsteking aan te pakken.
Tegen de pijn krijg je vaak via de arts een ontstekingsremmende pijnstiller(NSAID) eventueel met paracetamol.
Als spier en gewrichtscrème wordt vaak een crème geadviseerd op basis van menthol, duivelsklauw en glucosamine bij pijnlijke gewrichten.

 

Tendinitis

Tendinitis is een peesontsteking die vaak voortkomt door overbelasting van je schouder.
Pezen bevinden zich aan de uiteinde van je spieren en zorgen voor aanhechting van de spieren met de botten.
De meest voorkomende peesontsteking is in de schouder, pols, hiel en knie, vaak door overbelasting en blessure tot stand gekomen.

Er zijn twee vormen van tendinitis

  • Acute vorm, Overmatig activiteiten boven het hoofd tijdens werk of sporten kunnen leiden tot deze acute tendinitis.
    * Chronische vorm, Degeneratieve ziekten zoals artrose, artritis, reuma of herhaalde slijtage als gevolg van leeftijd kunnen leiden tot deze chronische tendititis.

Peesscheuring

Als gevolg van het ouder worden kan het gevolg van accuut letsel of degeneratieve veranderingen in de pezen het gevolg zijn.
Vaak komt dit tot stand door slijtage. Vaak ontstaat er een zwelling en soms blauwe plekken rond het gebied van de scheur. Bij een peesscheur is niet altijd pijn aanwezig. Soms is het onvermogen om de arm te heffen of het been te bewegen het grootste probleem.

Schouder instabiliteit

Bij schouderinstabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder, deze gaat dan regelmatig (bijna) uit de kom.

Het uit de kom gaan van de schouder wordt vaak veroorzaakt door een val, botsing of een ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bij een val of ongeluk scheuren vertonen en te lang worden. Wanneer banden uitrekken zijn ze te los geworden en bieden ze niet genoeg houvast meer.
De kraakbeenrand rondom de kom van de schouder is vaak ook losgescheurd. Het labrum( ringvormige, flexibele rand van kraakbeen aan de komrand) zorgt ervoor dat de kop ten opzichte van de kom mooi blijft staan. Na een val of ongeluk is dit verstoord.

 

Botbreuk

Breuken zijn gebroken botten.
Schouderfracturen kun je als volgt definiëren: het sleutelbeen, bovenarmbeen en schouderblad.

Schouderfracturen bij oudere patiënten zijn vaak het gevolg van een val. Bij jongere patiënten worden schouderfracturen vaak veroorzaakt door letsel, zoals een aanrijding.

Breuken veroorzaken vaak hevige pijn, zwelling en blauwe plekken rond de schouder.

Artritis

Schouderpijn kan ook het gevolg zijn van artritis. Er zijn veel soorten artritis. Het meest voorkomende type artritis in de schouder is artrose. De Symptomen die daarbij horen zijn zwelling, pijn en stijfheid, die beginnen meestal op middelbare leeftijd. Artrose ontwikkelt zich langzaam en de pijn die het veroorzaakt verergert na verloop van tijd.

Artrose kan verband houden met sport- of werkblessures of chronische slijtage. Andere soorten artritis kunnen verband houden met scheuren in de pezen, infectie of een ontsteking van de gewrichtskapsel.

Vaak zullen mensen schouderbewegingen vermijden in een poging om artritispijn te verminderen. Dit leidt soms tot een aanscherping of verstijving van de weke delen van het gewricht, wat resulteert in een pijnlijke bewegingsbeperking.

Dokter

Bij één van de indicaties kun je medische hulp raadplegen. Bij een accuut letsel zoek je zo snel mogelijk hulp.
Wanneer de pijn minder heftig is, kan het veilig zijn om voldoende rust te nemen om overbelasting te voorkomen.
Raadpleeg altijd een arts als de symptomen aanhouden. De arts zal een evaluatie uitvoeren om de oorzaak van schouderpijn vast te stellen.

Zelfmedicatie

Bij schouderklachten die minder accuut en pijnlijk zijn kun je starten met een spier en gewrichtscrème om de doorbloeding in de pezen en spieren te bevorderen
Supplementen op basis van kurkuma, glucosamine en duivelsklauw worden veelal ingezet om slijtage klachten aanvaardbaar te maken.
Neem contact op met een vitaminen/voedingssupplementen specialist die u hierbij kan mee helpen.

0 Comments

Geef een reactie

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial