Beste tips bij droge voeten

by | sep 15, 2022 | 0 comments

Droge voeten

Het hebben van een droge, ruwe of gebarsten huid op de voeten komt regelmatig voor. Doordat de voeten minder talgklieren hebben dan andere delen van het lichaam. Het verlichten van een droge huid op de voeten kun je vaak met eenvoudige hulpmiddelen verlichten.

Het ontstaan van een droge huid verschijnt vaak op de hielen en zijkanten van de voeten en tussen de tenen. Het kan ervoor zorgen dat de huid jeukerig of zelfs pijnlijk aanvoelt. Hoewel dit irriterend kan zijn, is het zelden schadelijk.

Eenvoudige voetbaden, vochtinbrengende crèmes en regelmatige exfoliatie kunnen een droge huid op de voeten verminderen, dode huidcellen en overmatig eelt verwijderen en voorkomen dat het terugkomt.

In dit artikel kijken we naar de oorzaken en behandeling van een droge, gebarsten of schilferige huid op de voeten.

droge voeten

Oorzaken

 

De volgende alledaagse factoren kunnen een droge huid aan de voeten veroorzaken:

 • Een te kort aan vocht  Een droge, gebarsten en schilferende huid komt vooral veel voor op de hielen en de zolen, de oorzaak is dat deze gebieden minder talgklieren hebben dan de huid elders op het lichaam.
 • Irritatie  Slecht passend schoeisel of te lang staan zijn factoren dat constante druk uitoefenen op specifieke delen van de voeten of wrijving van de huid veroorzaken. Als gevolg hiervan kunnen deze delen van de voeten kloofjes ontstaan die gaan barsten en pijnlijk kunnen aan gaan voelen.
 • Warmte en vochtigheid  Gesloten schoenen, zoals sneakers en laarzen, zorgen voor een extreem warme en vochtige omgeving voor de voeten. Warmte en vochtigheid hebben de eigenschap dat het vocht onttrekt aan de huid, wat kan leiden tot droge, dikke of gebarsten plekken op de voeten die pijnlijk kunnen aanvoelen.
 • Zepen  Zepen en vloeibare doucheproducten die agressieve chemicaliën of irriterende bestanddelen bevatten, kunnen vochtbalans van de huid aantasten.
 • Veroudering  Na verloop van jaren verliest de huid het vermogen om lichaamsvocht vast te houden. Vijftig plussers hebben mogelijk meer kans op een droge huid als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.
 • Medicijnen  Bepaalde medicijnen, waaronder diuretica( urinedrijvende middelen), kunnen verantwoordelijk zijn waardoor een droge huid op de voeten wordt veroorzaakt.

  droge voeten behandelen

  droge voeten behandelen

Een droge huid op de voeten kan ook optreden als gevolg van een medische aandoening, zoals:

  • Voetschimmel . Voetschimmel is een schimmelinfectie die witte schilfers(velletjes) tussen de tenen en onder de voet veroorzaakt.
  • Eczeem . Eczeem verwijst naar een groep aandoeningen die huidontstekingen veroorzaken . Mensen kunnen overal op hun lichaam eczeem krijgen. Veel voorkomende symptomen van eczeem zijn droge, of jeukende plekken op de huid.
  • Psoriasis . Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte waarbij er plekken ontstaan met schilfers en jeuk op de huid. Mensen kunnen bijna overal op hun lichaam psoriasis plekken krijgen, ook bij hun voeten.
  • Hypothyreoïdie . Bij hypothyreoïdie maakt uw schildklier te weinig schildklierhormonen aan waardoor er extreem droge voeten kunnen ontstaan. Het reguleren van de zweetklieren in de voeten door de werking van de schildklier zorgt voor een disbalans waardoor de voeten droog worden.
  • Diabetes . Diabetes ook wel in de volksmond “suikerziekte” genoemd  kan leiden tot schade aan de perifere zenuwen, die neuropathie wordt genoemd . Neuropathie kan de zenuwen aantasten die huidvetten en vocht in de voeten reguleren, waardoor de voeten droog of gebarsten kunnen worden.

 

1. Exfoliëren

Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kun je op 3 manieren doen, namelijk mechanisch, enzymatisch en chemisch.

 • voet scrubs
 • lichaamsborstels
 • elektronische eelt verwijderaars

Mensen kunnen voetscrubs kopen of ze thuis zelf maken door honing, warm water en suiker te mengen. Meng voor deze voetscrub een kopje zeezout met een half kopje olijfolie en voeg daar 15 druppels pepermuntolie door en roer een minuut met ronddraaiende bewegingen.

Chemische exfoliators hebben de vorm van lotions of dunne vloeistoffen maken de huid glad en zacht door de “lijm” op te lossen waarmee dode huidcellen aan het huidoppervlak zitten vastgeplakt. Ze bevatten ingrediënten die dode cellen op het huidoppervlak oplossen, zoals glycolzuur, melkzuur en alfahydroxyzuur.

Voetpeelings zijn populaire chemische exfoliators die producenten speciaal voor de voeten hebben ontworpen. Deze maakt gebruik van een aantal natuurlijke zuren om de dode en droge huid te verwijderen, zodat je voeten er zo zacht en glad mogelijk uitzien en aanvoelen. Omdat deze peeling wordt geleverd in plastic sokken die je over je voeten kunt schuiven, is het heel gemakkelijk om het zelf thuis te doen – dit betekent dat je altijd gladde en mooie voeten kunt hebben. Let op dat sommige voetpeelings  kunstmatige geurstoffen en alcoholen kunnen bevatten die de gevoelige huid kunnen irriteren, dus het is belangrijk om de lijst met ingrediënten te controleren op mogelijke allergenen of irriterende stoffen voordat u een voetpeeling koopt.

Voor een zachtere voetpeeling kunnen mensen chemische exfoliatoren gebruiken die volgens het label geschikt zijn voor gebruik in het gezicht.

2. Voetbad

Door de voeten 20 minuten in warm water te laten weken, wordt de droge huid zachter, waardoor de bloedcirculatie naar de voeten sterk wordt verbeterd, waardoor een droge huid kan helpen voorkomen.

Het toevoegen van een minimale hoeveelheid azijn aan een voetbad kan helpen bij de behandeling van milde vormen van voetschimmel. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet de huid en neutraliseert geuren.

Andere nuttige ingrediënten om toe te voegen aan een voetbad zijn onder meer:

 • Epsomzout
 • honing
 • havermout
 • citroensap
 • etherische olie van pepermunt

3. Puimsteen of voetvijl

Mensen kunnen een puimsteen of metalen voetvijl gebruiken om een ​​droge huid en eelt van de voeten te verwijderen.

Dit kunnen ze doen door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Week de voeten in warm water om de dode huid te verzachten.
 2. Maak de puimsteen of voetvijl nat met warm water en schuur zachtjes langs de delen van de voeten om eelt te verminderen.
 3. Dep de voeten droog met een schone handdoek.
 4. Bevochtig de voeten met een een hydraterende crème, lotion of olie.

Mensen kunnen puimsteen kopen in drogisterijen of kiezen bij de online aanbieders op internet.

4. Hydrateren

Regelmatige hydratatie van de voeten zal ervoor zorgen dat de bestaande droge huid vermindert en voorkomt dat een nieuwe droge huid weer ontstaat.  Door de voeten te hydrateren na gebruik van een exfoliator of een puimsteen, kan de huid  zijn oorspronkelijke vocht weer vasthouden.

Bestanddelen die je kunt gebruiken na hydrateren zijn:

5. Draag vochtinbrengende sokken in bed

Voor extra hydratatie kan je proberen om vochtinbrengende, met gel gevoerde sokken te gebruiken. Met gel gevoerde sokken bevatten natuurlijke oliën en vitamines die de droge huid van de voeten helpen hydrateren en herstellen.

Mensen kunnen vergelijkbare resultaten krijgen met een vochtinbrengende crème zoals de Ambachtscrème en een goed paar katoenen sokken. Voor het slapengaan kunnen ze een royale hoeveelheid vochtinbrengende crème op de voeten aanbrengen voordat ze een paar geventileerde katoenen sokken aantrekken. ‘S Morgens moeten ze de sokken uittrekken en de voeten spoelen en daarna weer een vochtinbrengende crème aanbrengen.

Preventie

De volgende tips zijn van toepassing om een ​​droge huid op de voeten te voorkomen:

 • een goede en verantwoorde voethygiëne, waaronder het grondig reinigen van de voeten, het verwijderen van dode huidcellen en het gehydrateerd houden van de huid met een goede vochtinbrengende crème
 • het vermijden van lotions, zeep en lichaamswassingen die alcohol, toegevoegde geur- en kleurstoffen en andere mogelijke irriterende stoffen bevatten die de huid kunnen beschadigen
 • warm-lauw , in plaats van heet water gebruiken voor douches, baden en voetbaden
 • schoeisel dragen die goed passen, en niet de voeten knellen.
 • in plaats van krachtig over de voeten te wrijven na het douchen, deze zachtjes droog te deppen met een schone handdoek.
 • Het dragen van de verkeerde schoenen( te klein) of langdurig staan  ​​kan leiden tot droge, jeukende voeten en gebieden met een geïrriteerde of schilferige huid. Zonder  effectieve behandeling kan een droge huid dikker worden en openbarsten waardoor kloofjes kunnen ontstaan en de voeten kwetsbaar worden voor infecties.

Kort overzicht

Mensen kunnen gebruik maken van puimstenen, exfoliators en voetbaden om thuis de droge huid van hun voeten te verwijderen. Door regelmatig een vochtinbrengende crème aan te brengen en dode huidcellen te verwijderen, blijven de voeten gezond en gehydrateerd.

Bepaalde medische aandoeningen, zoals eczeem, hypothyreoïdie en diabetes, kunnen verantwoordelijk zijn om een zeer droge huid aan de voeten te veroorzaken.

Mensen met een ernstig droge huid aandoening aan hun voeten kunnen overwegen contact op te nemen met een gespecialiseerde arts, of een podotherapeut  om mogelijke behandelingsopties te bespreken.

Bron:

0 Comments

Geef een reactie

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial